torsdag 30 april 2009

En ball sida



Det här kan ta mig fan vara den bästa sida på hela internetet. Här står allt man behöver veta, från vad man ska läsa på toaletten till vilken färg man ska tycka om. Fantastiskt. Jag vet inte hur jag överlevde innan jag visste att den här sidan fanns.

Ett litet citat:

"Balla personer dricker sin öl ganska snabbt. Oavsett i vilken typ av behållare den kommer. Det får absolut inte ta mer än 10 minuter att dricka ölen. Allra helst dricks den på mindre än 5 minuter, men det beror ju naturligtvis på hur många öl man redan har druckit, även om en ball person helst inte skall ta hänsyn till något sådant. Det är viktigt att man dricker som allra mest när ingen ser på; det är strängt förbjudet att dricka när flera andra personer dricker, då det är lätt hänt att det skapas en mytbildning kring hur snabb man är på att dricka öl. Det handlar inte alls om att vara så snabb som möjligt, det handlar om att vara så ball som möjligt."

onsdag 29 april 2009

Myrorna



Nu när jag ändå är inne i bloggsvängen så kan jag ju berätta att jag var på Myrorna igår och köpte en dubbel-lp med Roy Orbison. Glad och belåten satte jag mig tillrätta i finfåtöljen för att lyssna då jag till min förargelse upptäckte att det inte var Roy Orbison på den ena skivan utan John Fogerty. Nu kostade skivan förvisso bara tio spänn så det är väl inte så mycket att tjafsa om, men ändå. Har man köpt en skiva med Roy Orbison så vill man ju höra Roy Orbison och inte John fucking Fogerty. Det är nästan så jag överväger att aldrig köpa lp-skivor på Myrorna mer. På Knastret hade detta aldrig hänt.

Mvh
En besviken kund

Tro och tvivel



Det var ganska bra uppslutning i min senaste omröstning. Hela 27 personer deltog och de flesta av dessa ansåg att svart var den bästa färgen (och kom nu inte och säg att svart inte är någon färg). Om det här hade varit en publikfriande blogg så hade jag kanske bytt till svart bakgrund nu. Men det gör jag inte. Istället kör vi en kompromiss - nästan lika många tyckte nämligen om svart-vitt och därför har jag nu en svart-vit bild längst upp. Det hade du ju förut också kanske någon invänder, och det är förvisso sant, men nu har jag statistik som bekräftar att detta uppskattas av mina läsare och det känns ju tryggt och bra.

Nog med prat. Min nya omröstning handlar om tro och tillit. Gör nu din medborgerliga plikt och rösta!

13. Veronica Maggio



Jag vet inte riktigt när jag började gilla Veronica. De första gångerna jag hörde "Dumpa mig" tyckte jag mest att hon var jobbig och enerverande. Kanske det var först med den andra skivan som det lossnade.
Det gör inget att det låter som om varenda melodi är snodd från Motown-fabriken. Det gör inget att texterna ibland känns lite väl banala. Det gör inget att det är musik som funkar lika bra på något trendigt café som på TV4. Inget av det där gör något. För det är ju bra. Det är ju pop. Och gillar man inte det här så här gillar man nog inte popmusik.




tisdag 28 april 2009

Campus Svea



Campus Svea är en tecknad serie i sju delar som gick på SVT i slutet av augusti förra året. För oss som missade den då finns den nu i SVTplay. Den är faktiskt värd att kolla på, lite som en svensk version av South Park (fast självklart inte lika grov - den är ju ändå sveriges television vi snackar om). Den enda nackdelen är den där ungjäveln som envisas med att tala svengelska hela tiden, efter några avsnitt blir man bara jävligt trött på honom. Kolla här.

söndag 26 april 2009

Vem i hela världen kan man lita på?



Göran Skytte är en märklig man. En gång i tiden tillhörde han den svenska vänsterrörelsen som anordnade Vietnam-demonstrationer och bekände sina hjärtan till Karl Marx. Han jobbade på ETC och skrev avslöjande repotage om skattesmitning. Han är bror till Håkan Skytte som spelade i Hoola Bandoola Band och har själv spelat in mycket musik tillsammans med Mikael Wiehe, bland annat i Kabaréorkestern.
Någon gång under 80-talet började hans åsikter gå allt längre åt höger och på senare år har han dessutom blivit övertygad kristen.
Idag är han egenföretagare och skriver kolumner i Svenska Dagbladet.

Den 14 mars skrev han om extremisterna i Malmö som demonstrerade mot tennismatchen mot Israel. Jag ska erkänna att jag själv har lite svårt att se poängen med den typen av demonstrationer. Skyttes krönika blir dock en smula komisk om man tänker på den gamla Hoola Bandoola-låten "Stoppa matchen" som i princip handlar om samma sak.

Igår, den 25 april, skrev han en kolumn med rubriken "Stollerierna frodas bland unga gröna". Skytte har varit inne på Grön Ungdoms hemsida och retat upp sig på allt som står där. Vad är det då som Göran Skytte tycker är så vansinnigt? Jo, bland annat att Grön Ungdom vill att alla samlevnadsformer ska värderas likvärdigt, att man ska få döpa sina barn till vad man vill och att kärnkraften är dålig.

Vad jag framförallt stör mig på med den här kolumnen är att Göran Skytte inte kommer med några som helst motargument. Om han åtminstone hade skrivit varför han finner allt det här så stolligt så hade jag kunnat acceptera det, nu blir det bara en ironisk klapp på axeln till de stackars ungdomarna som inte vet bättre. Har du redan glömt hur det är att vara ung och förbannad Göran?
Det är förstås lätt för Göran Skytte som själv är en medelålders och heterosexuell svensk man att avfärda en krönika som handlar om kärnkraften som en patriarkal produkt som trams. Det hade varit betydligt modigare om han hade vågat erkänna att det i första hand är män som han själv som är för kärnkraft och andra storskaliga och miljövidriga projekt.

Han avslutar med att skriva om Grön Ungdoms förslag att döpa om alla röda dagar till gröna dagar. "Det KAN vara ett självironiskt aprilskämt, eftersom det är publicerat den första april. Men säker kan man inte vara. I Stollarnas Paradis är allt möjligt." skriver han.
Självklart är det ett skämt. Om Göran Skytte hade läst igenom hela pressmeddelandet som han referar till istället för att bara försöka plocka hem billiga poänger så hade han kanske sett att det avslutas med "april april".

Det som jag dock finner mest beklämmande med det här att det så tydligt visar att många ur den så kallade 68-vänstern idag är ultrakonservativa och självbelåtna. Det gör mig lite rädd eftersom jag tänker att jag själv en dag kanske kommer sluta så. Tänk om jag om fyrtio år sitter och skrattar åt hur dum och naiv jag var i min ungdom. Lova att ge mig en smäll på käften om det någonsin skulle ske.

lördag 25 april 2009

Livet å dä



Tänkte bara kika in och säga att jag lever. Jag vet att ni har varit oroliga. Det händer alldeles för mycket för att jag ska ha tid att hinna skriva om'et. Det är det ena med det andra och det andra med det tredje. Det är festivalplanerande, tidningsskrivande, uppsatsångest, jobbletande, eu-val, årsmöten, framtidsångest, städande hos mormor, kattkiss i tvätten och piraträttegångar all over the place.

Men på det stora hela mår jag väldigt bra. Solen skiner, ölen smakar gott, barnen lekar på gatan, blommorna knoppas i parken och kärleken spirar. Vad mer kan man begära?
Tids nog så löser sig alltid allt. Så är det bara.

Tids nog kommer det även komma mer frågesports, listor (listan på kvinnliga sångröster är inte avslutad än, den ligger bara i dvala) och kvasifilosofiska inlägg om ditt och datt (men mest om datt).

Tills vidare föreslår jag att ni lyssnar på mina vänner i Part of The Band.

torsdag 16 april 2009

Frågesports



Som den uppmärksamme säkert har lagt till märke så har vi haft en liten undersökning här i vänstermarginalen. Frågan gällde vad som är att föredra av pest och kolera. Trots ett klent deltagande kan vi nu konstatera att kolera är det som gäller, alla dagar i veckan utom tisdagar.
Redaktionen hoppas att det ska bli något fler som deltar i den nya omröstningen. Temat den här gången är färger. Lycka till!

måndag 13 april 2009

The Love language!



Det kanske tyder på dålig inspiration när man snor andras tips utan att skämmas. Eller så tyder det på att The Love Language är ett så bra band att man inte kan låta bli att älska det. Det tog ungefär tre sekunder av "Lalita" innan jag insåg att det här är ett band att komma ihåg och hålla nära hjärtat.

"I think this is the beginning of a beautiful friendship."

onsdag 8 april 2009

Idioternas sport



Jag kan förstå att folk gillar fotboll. Det kan jag faktiskt. Jag kan till och med själv tycka att det är rätt kul att kolla på emellanåt. Jag är visserligen ganska långt från någon fotbollsfantatiker, jag har till exempel aldrig tippat en ligamatch och mitt engagemang sträcker sig mest till att se på matcher under fotbolls-VM. Men jag tycker att det är en av de roligare sporterna att kolla på.

Hockey däremot. För det första är det en jävligt rörig sport, dom tacklas och har sig, domaren blåser av var tionde sekund, man ser inte var pucken är någonstans och plötsligt har någon lyckats trixa in den i målet och man har ingen aning om hur det har gått till. För det andra så är det statistiskt säkerställt att åtminstone 80% av alla som gillar hockey är idioter.

Anledningen till att jag skriver det här inlägget just nu beror förstås på att Färjestad vann SM-guld för någon timme sen. För de som inte bor i Värmland är det kanske lite svårt att förstå hur stort hockey är här. Det är så nära religion som man kan komma för en värmlänning.
Jag såg i alla fall sista perioden av matchen, tillsammans med några andra varav de flesta också verkade vara ganska måttligt intresserade. Efter matchen bar det av till torget för vissa, men jag lunkade hemåt. Jag pallar inte riktigt att stå och skrika i kör tillsammans med en massa hockeydårar. Särskilt som jag bara har sett en period under hela slutspelet, det skulle kännas lite falskt. På vägen hem höll jag nästan på att bli överkörd av bilar som körde runt och tutade.

Kanske handlar det en del om identifikation också. Jag kan ibland känna mig som svensk men jag kommer nog aldrig att känna mig som en värmlänning, därför kan jag inte heller bli överlycklig över en värmländsk seger. Men jag unnar ändå de som bryr sig att få vara glada ikväll. Det kan dom få. Kom inte här och skrik bara.


P.S: Jag förväntar mig åtminstone ett mordhot bland kommentarerna. Om jag inte får det så blir jag besviken.

Tandläkarväder



Jag har länge tänkt skriva någonting om vilka fantastiska tänder jag har. Jag har till exempel aldrig haft något hål, aldrig behövt använda tandställning och när jag var liten brukade jag alltid få ett klistermärke när jag var hos tandläkaren för att jag hade så fina tänder (när jag blev lite äldre insåg jag dock att alla barn fick klistermärken).
Men tydligen har jag inte så fantastiska tänder längre. Idag var jag nämligen till tandläkaren för första gången på fyra år. Sist jag var där var några veckor innan jag skulle åka till Australien. Sen dess har jag inte brytt mig om att gå dit, dels för att det kostar så jävla mycket, dels för att jag som sagt har fantastiska tänder. Trodde jag.

Det regnade förstås på vägen dit. Det regnar alltid när man går till tandläkaren. Detta fick mig osökt att tänka på Lars Winnerbäcks låt "Söndermarken" där en av verserna går såhär:

Gråvita skyar
Tandläkarväder
Nån grävmaskin som sliter upp
en cykelväg vid fotbollsplan
Och nyponbuskar, nyponbuskar
Hela vägen nyponbuskar
ser jag när jag blundar
och nånstans där så blev jag
den jag är nu


Och plötsligt var jag femton år igen. Jag hade just suttit i den där fula matsalen med halvbehjärtad husmanskost och stolar som man staplar på varandra och snart skulle jag tillbaka och ha en biologilektion med Bernt-Göran "Kimmen" Johansson. Inte blev det bättre när jag kom in i väntrummet som såg ut exakt som alla tandläkarväntrum i alla tider har gjort; några tidningar på ett bord, ungar som leker och radion som spelar radiosporten på P4. Sedan kom det in en tandhygienist och läste upp mitt namn och bad mig följa med. Hon frågade ut mig lite om vad jag var för en, vart jag kom ifrån, hur mina tänder kändes och så vidare. Sen tog hon några kort på tänderna och när hon hade framkallat dem kallade hon på en tandläkare som hette Elisabeth.
Precis som att det alltid regnar när man går till tandläkaren så heter alla tandläkare Elisabeth. Även de manliga tandläkarna. Heter de något annat så är det bara ett täcknamn för att försöka dölja att de egentligen är muterade robotar.
Elisabeth tittade runt lite i käften på mig och konstaterade sedan att jag hade en visdomstand som har vuxit helt snett och som de därför skulle bli tvungna att dra ut. Eventuellt skulle de också bli tvungna att dra ut tanden som sitter brevid. Dessutom kunde hon konstatera att jag hade en visdomstand på andra sidan som också var på väg att växa snett samt ytterligare ett hål i överkäken.

"Jaha, hur känns det här då?" sa Elisabeth.
"Det känns väl inte så bra" sa jag. Vad fan förväntar hon sig? Tror hon att man ska jubla av glädje för att man måste dra ut tänder? Skulle inte tro det va.

Jag fick två nya tider. En den 2:a juni och en den 8:e juni. Alltså inte förrän om två månader... Helst skulle jag vilja ha det överstökat så snart som möjligt men det är väl inte mycket att göra åt. Som tur är har jag i alla fall inte särskilt ont i tänderna annars skulle jag nog ha blivit ganska förbannad.

Jag har alltså minst två hål i tänderna och när jag gick därifrån så fick jag ytterligare ett hål i plånboken. Den här gången kom jag i och för sig ganska lindrigt undan, det kostade 1000 kronor, men nästa gång lär det väl bli ännu mer.

Det regnade fortfarande när jag gick hem. Och jag var fortfarande 15 år.

fredag 3 april 2009

Att lära för livet



Jag tänkte ju att jag inte skulle läsa något till hösten. Så därför har jag nu, i konsekvensens namn, sökt 20 olika utbildningar, både i Göteborg och i Karlstad...

Det bara blev så. Det finns ju så himla många grejer man vill läsa och det skadar ju aldrig att söka. Söker man väldigt mycket behöver man inte heller ha någon beslutsångest nu utan kan skjuta upp den till hösten.

Så, here we go:

Du har anmält dig till följande utbildningar:

1. GU-14555 - Litteraturteoretisk magisterkurs 15hp Dagtid,
Normal undervisning, Halvfart (50%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

2. GU-19782 - Journalistprogrammet 120hp Dagtid,
Normal undervisning, Helfart (100%), Utbildningsprogram,
Göteborgs universitet, Göteborg

3. GU-12501 - Teoretisk filosofi: Orientering om västerländsk filosofi 7.5hp Kvällstid,
Normal undervisning, Halvfart (50%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

4. GU-12401 - Praktisk filosofi: Argumentationsanalysens grunder 7.5hp Kvällstid,
Normal undervisning, Halvfart (50%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

5. GU-12500 - Teoretisk filosofi: Grundkurs 30hp Dagtid,
Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

6. GU-12400 - Praktisk filosofi: Grundkurs 30hp Dagtid,
Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

7. KAU-13590 - Forskningsmetoder 15hp Dagtid,
Normal undervisning, Halvfart (50%), inom Kulturvetenskap,
Karlstads universitet, Karlstad

8. GU-15405 - Retorik och skriva, grundkurs 30hp Dagtid,
Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

9. GU-15403 - Retorik, grundkurs 15hp Kvällstid,
Normal undervisning, Halvfart (50%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

10. KAU-14143 - Retorik 7.5hp Kvällstid,
Normal undervisning, Kvartsfart (25%), inom Kulturvetenskap,
Karlstads universitet, Karlstad

11. GU-12801 - Idéhistoriens huvudlinjer, grundkurs 1 15hp Blandade tider,
Internetbaserad distansunderv, Halvfart (50%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

12. GU-12800 - Idéhistoriens huvudlinjer, grundkurs 1 15hp Dagtid,
Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

13. KAU-13391 - Idéhistoria I 30hp Dagtid,
Normal undervisning, Helfart (100%), inom Kulturvetenskap,
Karlstads universitet, Karlstad

14. KAU-13394 - Etik, moral och människosyn 15hp Kvällstid,
Normal undervisning, Halvfart (50%), inom Kulturvetenskap,
Karlstads universitet, Karlstad

15. KAU-13395 - Rasismens idéhistoria 15hp Veckoslut,
Internetbaserad distansunderv, Halvfart (50%), inom Kulturvetenskap,
Karlstads universitet, Karlstad

16. GU-12611 - Genusvetenskap, grundkurs 30hp Blandade tider,
Internetbaserad distansunderv, Helfart (100%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

17. GU-12610 - Genusvetenskap, grundkurs 30hp Dagtid,
Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

18. KAU-13368 - Genus och jämställdhet i teori och praktik 7.5hp Kvällstid,
Normal undervisning, Kvartsfart (25%), inom Kulturvetenskap,
Karlstads universitet, Karlstad

19. KAU-13360 - Genusvetenskap 30hp Kvällstid,
Normal undervisning, Halvfart (50%), inom Kulturvetenskap,
Karlstads universitet, Karlstad

20. GU-16724 - Från lokala naturresurser till global konsumtion 15hp Blandade tider,
Internetbaserad distansunderv, Halvfart (50%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg