fredag 30 maj 2008

Bananen



Det har tagit tid, kraft och energi. Något som från början tycktes vara en högst rudimentär fråga har visat sig vara en hjärtefråga för många. Detta visar om inte annat det höga röstdeltagandet, 40 personer - fler än i någon tidigare kompromissundersökning - har fått säga sitt. Och nu, efter mycken möda och stort besvär, kan vi slutligen konstatera att bananen är som allra godast när den är gul.


Hela 11 personer, vilket utgör 27% av de röstande, anser bananen vara som godast när den är gul. Detta är en ökning med 2,9 procentenheter sedan 1893 då en likadan undersökning hölls i Visconsin. På en hedrande andraplats kommer alternativet "ljusgulnästangrön" (kan det bero på att bloggläsarna tycker om lite tuggmotstånd eller är det helt enkelt så att de är så otåliga så de inte orkar vänta på att bananen ska bli gul?). Flera föredrar också att imundiga sig sin banan tillsammans med glass eller på pizza. Men de är ändå betydligt färre än de som föredrar att äta bananen som den är. Förmodligen är kombinationen pizza och banan alltför kontinental för den genomsnittlige Svenne Banan.

Resultatet blev klart sent i eftermiddag och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Andy Warhol låter hälsar från sin grav: "you´re focusing too much on the peel, you should focus more on the inside!" Schimpanserna muttrar lite om att vi har tagit en klassisk apfråga och förvandlat den till en människofråga och Lasse Åberg och Klasse Möllberg funderar över om de kan använda sig av valresultatet på något sätt när de ska kränga sin nästa skiva.

Nu när omröstningen är över infinner sig en tomhet hos mig och säkert många av mina läsare. Vad ska vi göra nu när vi vet svaret på livets största gåta? Finns det överhuvudtaget någon mening med att försätta leva?

Hav förtröstan, mina vänner! Nya spännande frågor väntar bakom nästa krök. Minns Karin Boyes ord:

Den mätta dagen, den är aldrig störst
Den bästa dagen är en dag av törst
Nog finns det mål och mening i vår färd
Men det är vägen, som är mödan värd
Det bästa målet är en nattlång rast
Där elden tänds och bananen bryts i hast
På ställen, där man sover blott en gång
Blir sömnen trygg och drömmen full av sång
Bryt upp, bryt upp! Den nya bananen gryr
Oändligt är vårt äventyr

Inga kommentarer: