tisdag 20 april 2010

Tekniknaivisterna



I fredags skrev två centerpartistiska riksdagskandidater en debattartikel i Aftonbladet. I artikeln skriver de bland annat att den senaste veckans askmoln visar hur beroende vi är av flyget och att det därför är befängt att Miljöpartiet vill förbjuda inrikesflyget söder om Sundsvall.
För det första så har centerpartisterna fel i sak, något som Miljöpartiets energipolitiske talesperson Per Bolund påpekar i sitt svar på debattartikeln. Miljöpartiet vill inte förbjuda inrikesflyget söder om Sundsvall. Den idén har förvisso varit uppe i partiet i alla fall på Grön Ungdoms riksårsmöte där den dock röstades ner av en ganska stor majoritet. Vad partiet däremot vill är att det ska bli onödigt att flyga i södra Sverige, främst genom en storsatsning på snabbtåg.

Men om Miljöpartiet verkligen ville förbjuda inrikesflyget, hade det varit ett så hemskt scenario som Centerpartiet beskriver det som? Jag tror inte det. Det värsta som liberalerna kan föreställa sig tycks vara att vi tvingas till att göra avkall på vår bekvämlighet på grund av att naturen kräver det av oss. Istället ska vi med teknikens hjälp visa vilka som är herrar över naturen och att alla problem kan lösas bara vi anslår tillräckligt mycket pengar till forskningen. Men jag tror inte riktigt på det. Jag tror att vi inom en relativt snar framtid kommer tvingas till att resa mindre och konsumera mindre. Allting kommer inte att gå smärtfritt. Om man tror det så är man antingen naiv eller populistisk. Centerpartiet är båda delarna.

Läs även Sverker Lenas tänkvärda inlägg på samma tema.

2 kommentarer:

marica sa...

Du har helt rätt. Jag hoppas att det kanske är en del som upptäcker hur bekvämt och trevligt det är att åka tåg, nu när de inte kan flyga. Att tvingas bryta sina vanor kan vara svårt. Det blir en utmaning för tågbolagen att ta hand om sina nya gäster och göra deras resa positivt minnesvärd.

Anonym sa...

Om det nu skulle ha infört ett förbud så skulle det inte kommit över en natt med en massa människor på "fel" ställen. Det skulle ha varit nånting som varit känt långt innan, och det hade inte gått att boka resor efter förbudsdatumet.



Men nu var det ju en myt, som så mycket annat i politiken.