söndag 27 december 2009

1. Monica Zetterlund



Det finns inte så mycket man har att vara stolt över när man kommer från en liten by mittemellan de två bruksorterna Munkfors och Hagfors i Värmland. Från Munkfors kommer mest hockeyspelare och bondkomiker. Från Hagfors kommer dansbandssångaren Christer Sjögren, fame factory-killen Jimmy Jansson samt ett ganska framgångsrikt speedwaylag. Men 1937 föddes faktiskt en gudabenådad jazzsångerska, revyartist och skådespelerska i Hagfors. Monica Zetterlund. Varken Povel Ramels eller HasseåTages revyer hade varit lika bra utan Monica Zetterlund. För att inte tala om den magi hon åstadkom tillsammans med jazzpianisten Bill Evans på skivan Waltz For Debby.
Monica är lika mycket svensk barrskog som Jan Johannssons Jazz på svenska, Ivar Lo Johanssons statarromaner och Jenny Nyströms tomtemålningar. Samtidigt är hon lika mycket Manhattan som någonsin Woody Allen eller Paul Auster. Det vackraste av två världar helt enkelt, eller som Tage Danielsson uttryckte det:

"En nattklubbsdrottning doftande av logar.
Ett lingonris som satts i cocktailglas.
En blond negress från Värmlands huldraskogar.
Monica Zetterlund. En jazzpaschas."


Monica Zetterlund får avsluta den här listan eftersom hon tycks ha varit en så väldigt varm, musikalisk och cool person. Jag sörjde när jag läste att hon hade dött i en brand 2005. Och jag sörjer ännu mer nu när jag lyssnar på hennes låtar. Vila i frid Monica. Underbart är kort, alldeles för kort.




4 kommentarer:

marica sa...

Det är klart att jag saknar flera som jag hade velat ha med, men det var härligt att Monica kom överst. Gissade att det skulle bli så när det bara var några platser kvar. Sträck på dig "Hagfôrsing" och för den musikaliska ådran vidare!

Jonas sa...

Förväntat och synnerligen välförtjänt. Monica är Sveriges främsta sångerska! Ingen annan har den tolkningsförmågan som hon hade, att med enkla betoningar, fraseringar och nyanser göra varje låt till ett mindre underverk.

Det där sa...

Rätt artist vann, för en gångs skull! Gott nytt musikår på dig parvel! :)

d. r. maria sa...

Fint skrivet!