torsdag 8 juli 2010

Bränna pengar



Jag blir så trött på folk som inte fattar poängen med Feministiskt Initiativs aktion härmodagen då de eldade upp 100 000 kronor.
Det hela är ju egentligen mycket enkelt:

1. Det finns en orättvis lönefördelning i Sverige - Män tjänar mer än kvinnor (100 000 kronor ska tydligen motsvara så mycket pengar som går till män istället för kvinnor varje minut eller något sånt).
2. Feministiskt Initiativ vill göra folk uppmärksamma på detta.
3. Istället för att köpa en dyr annons i någon dagstidning som förmodligen inte skulle ge särskilt stor uppmärksamhet så väljer de att göra ett mediejippo av det genom att elda upp pengarna.
4. Pengarna skänktes till Feministiskt Initiativ av två reklamsnubbar just för detta ändamål. De har själva sagt att de förmodligen skulle ha köpt en båt eller någon onödig lyxpryl för pengarna om de inte hade valt att skänka bort dem.

Det här är inte första gången som någon bränner upp pengar och förmodligen inte den sista heller. Ändå blir folk väldigt upprörda. Vi har ju fått lära oss ända sedan vi var små hur viktigt det är med pengars värde och att man ska vara aktsam om sina pengar. Det ligger förstås en poäng i det. Vår värld är uppbyggd av pengar och 100 kronor kan betyda skillnaden mellan liv och död för oerhört många. Samtidigt är det ytterst sällan som någon ifrågasätter vår lyxkonsumtion.

Aktionen blir alltså inte bara en kritik mot ojämställda löner utan också mot det konstiga förhållande vi har när det gäller pengar. Å ena sidan har vi en enorm respekt för pengar som sådana, å andra sidan har vi inte alls så stor respekt för vår faktiska konsumtion. Men problemet i världen är ju inte att det finns för lite pengar. Problemet är hur de pengar som faktiskt finns fördelas. Mellan män och kvinnor, mellan rika och fattiga och mellan I-världen och U-världen. Det är något som borde diskuteras betydligt mer.

1 kommentar:

Oskar sa...

fint att hitta din blogg, minns att jag läste mycket av dig på poeter.se, du skriver fantastiskt! nu är du bokmärkt :) allt gott, oskar