lördag 28 augusti 2010

Svar på tal



Det dröjde inte länge efter att jag hade skrivit mitt förra inlägg förrän en sverigedemokrat var där och kommenterade det. Ibland undrar jag om de inte har hundra personer som är anställda bara för att sitta och googla "sverigedemokraterna" hela dagarna. I alla fall verkar de alltid vara på hugget så fort man knystar något om dem.

Olyckligtvis råkade kommentaren försvinna, för att gottgöra detta lovade jag att publicera kommentaren samt mitt svar här.


"Hej! Det var tråkigt att din blogg börjar att prata om kritisk granskning men slutar i lögner och trångsynthet.

Du nämner att du inte tror på invandrares överrepresentation i brott. Du menar också att det isåfall beror på avsaknad av jobb och utanförskap. MEN:

I Brottsförebyggande rådets (BRÅ) rapporter kring invandrares brottslighet från 1996 respektive 2005, framgår det att invandrare är överrepresenterade inom all brottslig verksamhet.

BRÅ har också visat att överrepresentationen varierar kraftigt mellan olika invandrargrupper och att
socioekonomiska variabler såsom skillnader beträffande kön, ålder, inkomst och bostadsort inte kan
förklara överrepresentationen. (Brås rapport 1996:2).

Vidare nämner du att Sverigedemokraterna menar att vi ska kasta ut alla invandrare vilket är ett kraftigt felantagande.

Man vill kraftigt begränsa invandringen. De som finns här ska assimileras, dvs i så hög grad som möjligt "bli" svenskar, och återvandring ska vara frivillig. Enbart vid grova brott skall någon "kastas ut", eller utvisas som det heter i korrekta termer.

Du framställer det också som om Sverigedemokraterna anser att invandrare från Mellanöstern bär på en gen som gör att de vill våldta. NEJ, men i SD's rapport "Dags att tala klarspråk om våldtäkterna" ( http://www.sverigedemokraterna.se/filer/sd_valdtaktsrapport.pdf ) konstaterar man att de invandrargrupper som ÄR överrepresenterade inom våldtäkt nästan alltid kommer från länder där man har en avvikande KVINNOSYN än vad vi har i Sverige.

Det är länder där våldtäkt fortfarande utdöms som straff och kvinnan har en helt annan ställning än mannen.

Denna KULTURELLA skillnad(dvs INTE genetiskt betingade) kan väl knappast vara en slump?

Jag ber dig: Läs igenom Sverigedemokraternas partiprogram, läs deras rapport om våldtäker - och uttala dig sedan på sakliga argument - utan lögner!"


Kära Sverigedemokrat!

Tack för din långa kommentar och dina kritiska synpunkter. Jag har tyvärr inte hunnit läsa vare sig ert partiprogram eller BRÅ:s rapport men jag tror ändå att jag kan ge ett hyfsat svar.
Det går som sagt att säga väldigt mycket med statistik. Enligt Mark Twain finns det tre typer av lögner: lögn, förbannad lögn och statistik.
Ni verkar dessutom hantera statistiken lite som ni vill. Enligt en artikel som jag läste igår har ni när det gäller statistiken för våldtäkter i Sverige bara tagit med hälften av domarna, dessutom är det troligt att invandrare döms i högre utsträckning än svenska män (detta enligt BRÅ själva). Jag vet inte om detsamma gäller för den här statistiken men ni måste ju förstå att det blir svårt att lita på er när ni gör på det här viset.

Nåväl. Det var egentligen inte min poäng. Poängen var att det finns anledningar till att det ser ut som det gör. Inga människor är av naturen onda, i synnerhet inte en hel folkgrupp.
Visst finns det stora kulturella skillnader mellan Sverige och exempelvis Irak. Och visst kan man hävda att vi har kommit längre i utvecklingen än dem. Men vore det då inte bättre att försöka hjälpa dem än att straffa dem?

Det var faktiskt inte så länge sen kvinnor hade en väldigt förtryckt ställning även i Sverige. Låt oss säga att du levde i Sverige på medeltiden. Det blev krig och du tvingades fly till ett land i Mellanöstern. Tycker du då att det skulle vara rättvist att du blev fängslad för att du hade svårt att anpassa dig till de lagar och normer som rådde i landet?

Du skriver också att ni inte anser att invandrare ska "kastas ut" utan assimileras. Jag tror också att det kan vara bra om de invandrare som kommer till Sverige anpassar sig efter svenska förhållanden, till en viss gräns. Men det är inte detsamma som att vilja att hela deras kultur och religion ska försvinna. Vad är det som får dig att tro att våra svenska traditioner och seder alltid är så mycket bättre? att vi slafsar i oss massor av julskinka på jul tycker nog många muslimer är ganska absurt och en aning hedniskt.

Egentligen tror jag inte att vi någonsin kommer förstå varandra. Men jag tänkte i alla fall att det kunde vara värt ett försök. Hoppas du kommer på bättre tankar.

Puss och kram!

Valdemar

2 kommentarer:

Ellen sa...

alltså nu måste det ju bli ett slut på sverigedemokraters sätt att linda in ord och meningar.

vadå "vi vill inte kasta ut alla invandrare, det är ett kraftigt felantagande"

det vill dom ju visst!

att kraftigt begränsa invandringen är ju detsamma som att kasta ut invandrare.

"de som finns här ska assimileras". menar han då de som finns här men inte har fått uppehållstillstånd? menar han papperslösa flyktingar? vilka menar han?

och vadå "återinvandring ska vara frivilligt" när blev det egentligen ofrivilligt? man har ju flyttat därifrån av en orsak!

jag blir tokig på allt nonsens.

Jimmy Åkesson har dessutom visat än en gång att han inte kan svara på frågor: http://svtplay.se/v/2114036/debatt_mellan_schyman_och_akesson_i_agenda

Olle sa...

Vore det inte bättre att lägga din energi på mer meningsfulla saker än att polemisera med SD?