söndag 20 juli 2008

Halvtid

Jag har nu jobbat två veckor som tidningsbud och har två veckor kvar. Det är skönt att det inte är mer. Det har som sagt sina positiva sidor det här jobbet men de negativa överväger nog ändå. Det är ju ett märkligt jobb egentligen, att springa upp och ner i trappor hela nätterna och sova bort dagarna. Har i alla fall börjat få in någon sorts regelbunden dygnsrytm nu. Går och lägger mig vid elvatiden på kvällen. Sover till halv två, går upp och jobbar fram till halv sex-sju (lite beroende på om jag har en eller två trakter), går och lägger mig igen och sover till tre ungefär. Jag vet inte hur stor nytta de där timmarna på natten gör egentligen, men det känns ändå bra att vara lite utvilad innan man börjar jobba.

Hade en mardröm för några nätter sen. Jag drömde att jag låg i sängen och snart skulle iväg och jobba när jag hörde några som skrek nazisitiska slagord alldeles utanför fönstret. Jag gick upp och tittade ner och fick se ett långt fackeltåg av rakade skallar gå förbi precis här nedanför. Av någon anledning kände jag också på mig att det var mig de var ute efter. Jag hade gjort någonting mot dem och nu skulle de hämnas. Jag klädde på mig och gick ut till farmor och Anna-lena som satt och såg på tv och förklarade för dem att jag inte vågade gå ut eftersom det var en massa nazister utanför. Varpå min farmor överraskade mig genom att säga: "Äsch, det där är inget du ska vara rädd för. De vill nog inget ont ska du se."

Annars är jag inte särskilt rädd när jag är ute på nätterna. För det mesta är det väldigt lugnt. Förutom på helgerna, då är det lite livligare men jag har hittills inte stött på någon som har varit hotfull. Det enda som skulle kunna klassas som lite obehagligt var en kille som gick runt och sparkade ner cyklar. Men det skulle ju lika gärna kunna hända i Karlstad, eller i Hagfors för den delen.
Ibland händer det att folk kommer fram och frågar om de får ta en tidning. Om jag har några reservexemplar med mig så brukar jag ge dem det. Det är ju ingen poäng med att hålla på och jiddra med fulla människor. Det är i såna ögonblick man önskar att man hade en uniform så att man på ett artigt och belevat sätt kunde plocka upp en tidning, räcka över den och säga: "Varsågod, får det lov att vara en Dagens Nyheter?"
å andra sidan skulle det bli jävligt svettigt att springa i uniform.

***

Var och såg Alf spela i Galärparken på Djurgården igår. Det var bra, men jag förstår inte att Alf fortfarande inte har fått en större publik. Det var förvisso en del folk där men merparten verkade inte ha hört honom tidigare. Jag tycker det är märkligt. När Lars Winnerbäck åker runt och spelar för utsålda hus i stad efter stad så borde väl även Alf kunna tilltala en större massa.

***

Kändisar som har fått sin tidning utdelad av mig hittills:

Mats Olsson (behöver förstås inte vara "The Mats Olsson")
Anna Järvinen
Rickard Hobert & Lena Endre
Sverker Lenas
André Pops

Samt en Skarsgård som jag inte kände igen förnamnet på men som skulle kunna vara barn till Stellan.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, risken med att vara ute på natten är nog väldigt överskattad. Jag blev rekommenderad att ta taxi till busstationen när jag bodde i en stad som skulle vara farlig, men det enda som någonsin hänt är att en tiggare bad om pengar. Jag brukar ta promenader längs vägen på kvällen/natten, vilket jag också avrådits från, men ärligt talat, det måste ju vara större chans att bli överkörd på dagen än styckmördad på natten. Jag tror det man förlorar på att gå runt och vara rädd är mer än det man riskerar med att vara ute.

Valdemar sa...

Vad bra att du inte är rädd. Det är nog alldeles för många som är det.
Jag vill inte ringakta våldtäkter, knivslagsmål, trakasserier osv. Det händer ju, och det är lika illa varje gång.
Men man kan ju inte leva i ständig rädsla. Och som du skriver kan hemska saker förstås hända på dagen också.

thisismycat sa...

Jag har också jobbat som tidningsbud, fast på landet och då med bil. Det var ett fantastiskt jobb. Inte särskilt socialt förstås, men jag tyckte nog att fördelarna övervägde. Just att man sköter sig själv är den största fördelen, tycker jag. Fast det kanske man inte uppskattar just då, men efter att ha försökt jobba med andra människor i några år förstår man det.

Anonym sa...

Valdemar din dröm!! Din berättelse om det. Nazisterna. Gatan utanför.
Har du möjligtvis läst Molnfri bombnatt någon gång?? (heter boken så?)
Nyfiken! =)

Valdemar sa...

thisismycat: jag kan tänka mig att jag kommer se mer positivt på det här jobbet med lite perspektiv.

Ida: Nej, jag har inte läst Molnfri Bombnatt. Påminde min dröm om den?

Anonym sa...

delar du ut tidningar i midsommarkransen, månne? plinga på om det står engström på dörren, vettja!
/Lina

Valdemar sa...

Nej, bara på Söder. Är du säker på att du hade velat bli väckt halv fem på morgonen om det hade varit i Midsommarkransen?

thisismycat sa...

Vår tidning kommer alltid vid sju-halv åtta, det tycker jag är lite sent, för då borde jag ha åkt till jobbet för länge sedan.
En gång hörde jag tidningsbudet i trappen och ställde mig vid brevinkastet, så när tidningen kom in, greppade jag tag i den och skrek "A-HA!". Emelie blev jättearg och vi fick stå och vänta i lägenheten tills tidningsbudet hade gått tills vi kunde gå till jobbet.

Valdemar sa...

Ja, sju-halv åtta är ju på tok för sent. Helst ska ju tidningarna vara utdelade före klockan sex, i alla fall här.
Rolig episod dock.

Jag tror förresten det är bättre att dela ut tidningar på landet som du gjorde, då kan man ju sitta i en bil och lyssna på musik och ha det gött och man slipper trapporna...

Anonym sa...

Det du skrev, din dröm. Sjukt likt boken ja.... konstigt men härligt.