tisdag 5 augusti 2008

Luxikon

Man vill ju kunna ta sig fram här i världen, och för att göra det gäller det att kunna sköta snacket. Urban Dictionary har ju funnits ett tag och nu ser jag att det äntligen finns en svensk motsvarighet - Luxikon.
Luxikon är precis vad man vill att en slangordbok ska vara; torr, underhållande och upplysande.

Här är några favoriter:

Eijenklien
• 1. Som egentligen, fast fel. – Asså, eijenklien tycker jag inte om glass.

;)
• 1. En så kallad smiley. Används ofta i chattar och i sms för att försöka få till det här med ironi. – Jag vill känna dig nära!
- ;)

Cykla och vält
• 1. Avsnoppande markering till annan person att användaren tröttnat på aktuell dialog. Jfr "dra till Bahamas". – "Minns du när du var femton och din flickvän och hennes mamma tog dig på bar gärning onanerande i våran husvagn?" "Grr, cykla och vält va."

Görigt

• 1. Wärmländskt uttryck när det är lerigt. – När en kvinnlig turist från Stockholm ville "hänga på" den lokala befolkningen efter ett kraftigt regn, så sade hon:
- Men usch va "godrigt" det var här då!
Rikssvensk språkpolis.


Det märks dock tydligt attt det är stockholmare som har gjort sajten. De flesta av uttrycken härrör från Stockholm. För den som vill ha fler värmländska uttryck kan jag rekomendera den exemplariska sajten hagförs.se (som tyvärr inte verkar ha uppdaterats på länge). Hagförs.se har också en fördel gentemot Luxikon, nämligen den att man kan höra hur orden ska uttalas.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Valdemar, va kul att du hittat till vår alldeles nystartade sida. Hoppas du kände dig välkommen!

Ja, det är mycket skånska, stockholmska på sidan just nu, det beror på att vi som startar sidan har varit mest aktiva hitentills. Tanken är dock att människor över hela Sverige (och kanske de delar av finland som pratar svenska också) ska lägga in sina ord, så ordboken blir så heltäckande som möjligt. Just nu vill vi inget hellre än att få in just värmländska uttryck. Kanske har du en massa på lager?

Det går att tagga tillagda ord med var de används, både när man lägger in och som kontoinnehavare. Allt är inte så tydligt förklarat än, men om man är inloggad, så taggas det på kartan när man klickar "jag har använt det här ordet" om man fyllt i sin hemstad i kontouppgifterna.

Man kommer såsmåningom kunna ladda upp ljudfiler och bilder även hos oss.

Hoppas du kommer tillbaka till oss med jämna mellanrum.

/Christoffer
Luxikon

Anonym sa...

Glömde att säga att vi tackar ödmjukast för de ord du redan lagt in. :-)