söndag 31 augusti 2008

Några funderingar

För en liten stund sen när jag hämtade posten så såg jag att jag hade fått ett brev från Försvarsmakten. "Vi tror att du skulle bli en bra specialistofficer" stod det. Jag ser det som ett tecken på att det i alla fall finns någon inom det militära med sinne för humor.


Idag har jag även åkt tåg förbi Vintrosa och grubblat över hur man kan döpa en ort till något så oanständigt. Både sprit och sex i ett och samma namn! Det är ju så man storknar. Jag tycker att alla städer borde heta Eslöv. Det är lagom avtändande.


På tåget läste jag en bok. Kerstin Ekmans "Händelser vid vatten" som jag har lånat på biblioteket. Någon som har läst boken innan mig har strukit under vissa ord och meningar. Vad som irriterar mig är inte så mycket att någon har kladdat i boken som att det inte finns någon logik i vad som är understruket. På en sida har personen till exempel strukit under "I helvete heller", "liten till växten" och "gäster i sitt eget kök". Förklara kopplingen för mig, någon. Annars kommer jag ligga sömnlös i natt.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske Vintrosa är dialekt för Vinterros? och vad betyder egentligen es? På sommrarna har jag ibland varit i en kompis sommarstuga vid hennes släkts gård Kåtebo, det kan man ju också undra hur de tänkt kring, det ligger inte i norrland.

Angående understrykningarna är det ju svårt när du inte ger något sammanhang. Kanske det inte ska finnas någon koppling, utan att det är små iakttagelser som ska sorteras in under olika rubriker, typ språkbruk, personlighetsbeskriving, relationer.

Valdemar sa...

Ja, så skulle det ju kunna vara. Kåtebo låter inte heller särskilt sedligt. Vittula ska väl betyda Fittmyren också enligt Mikael Niemi. Finns säkert rätt många liknande exempel.

Nej, det behöver förstås inte finnas någon koppling, men om man inbillar sig att det gör det så blir det väldigt frustrerande. Som att studera en handstil och nästan se vad som står, men inte riktigt.

Anonym sa...

Åh, jag har också precis läst en bok med oförklarliga understrykningar. Ibland var till och med hela stycken markerade och det fanns verkligen ingen koppling. Sjukt frustrerande!

Och angående ortsnamn, vad sägs om Rövhålet utanför Älvdalen? Jag menar, herregud, har det någonsin ansetts som ett anständigt namn?

Anonym sa...

http://www.deucefour.net/post/index/562/Fniga-Ortsnamn

Glöm inte läsa de roliga personnamnen i en kommentar till inlägget. De är bäst!

Valdemar sa...

Haha! Ja, namnlistan var ju riktigt rolig. min favorit: Pakwan Pungadung.

Anonym sa...

Den estniska listan här går heller inte av för hackor: http://www.avigsidan.com/avigsidan/avigt020.html

Anonym sa...

jag älskar när folk har strukit under / antecknat små grejer i böcker. det är ju som pricken över det berömda i:et. jag älskar även att göra det själv, så man skulle kunna säga att jag är en del av The Dark Side. mohaha!