onsdag 14 januari 2009

Synestesi



Musikministeriet som hade säsongsstart på SVT igår måste vara ett av de bästa musikprogrammen som producerats i svensk tv. Istället för att, som i de flesta musikprogram, intervjua någon känd artist och spela lite låtar så ägnar sig Musikministeriet åt att disserkera musiken i sig - vad musik egentligen är och varför vi upplever den på olika sätt.

Det första programmet handlade bland annat om det ganska ovanliga fenomenet synestesi vilket innebär att flera av sinnena i hjärnan kopplas samman. I programmet medverkade bob hunds keyboardist Jonas Jonasson som skulle laga en maträtt till Eric Gadds låt "Bara himlen ser på". Väldigt fascinerande. För er som missade programmet kan ni se på det här.


Såg på ett program om Cornelis Vreeswijk och kärleken förut och hajade till lite när han sjöng typ: "Allt är bedrägeri, men du har så mjuka läppar". Man hittar nya Håkan-stölder nästan varje dag.

2 kommentarer:

Tim Sterner sa...

Jag har något vagt minne av att den där Cornelis-låten stod med på Håkan Helstöld-sajten. Den mest uppenbara stölden måste ändå vara raden "If I could hide 'neath the wings of the bluebird as she sings" från Monkees-låten Daydream Believer. Jag ser det dock inte som stöld. Jag ser honom som missionär; han för vidare sådant som berört honom. Det är nobelt.

Valdemar sa...

Absolut. Jag tycker mest det är roligt att upptäcka vilka låtar som han har lånat från.
På debuten är ju inte mindre än två titlar lånade från andra artister; Dylans "Tangled Up In Blue" och Beach Boys "I Just Wasn't Made For These Times". Och "Känn ingen sorg för mig Göteborg" är väl nån sorts försvenskning av "Don't cry for me Argentina".