måndag 22 december 2008

Cynismens högborg



Jag läste en artikel i Värmlands Folkblad för några dagar sen som faktiskt gjorde mig ganska förbannad. Nog för att man vet att de som jobbar på Försäkringskassan ofta är hårda och känslokalla men läs det här:

"Agneta Gustafsson skadade högerarmen vid en olycka 2001. I fem år klagade hon över svår värk i armen och gick även sjukskriven för problemen. Sedan drabbades hon av stroke och tappade talförmågan. Nu kräver Försäkringskassan att länsrättens beslut om att ge henne livränta ska rivas upp. Motiveringen är att man inte vet om hon fortfarande har ont."

Bara för att hon inte längre kan berätta för folk att hon har ont ska hon alltså inte få några pengar. Man kan tillägga att både hennes make och de personliga assistenter som vårdar henne är övertygade om att hon fortfarande har ont i armen. Hennes make är dessutom också skadad och har svårt för att arbeta, även hans skada ifrågasätts av Försäkringskassan.
I dagens VF var det en till artikel som handlade om ett liknande fall. Och det här är förmodligen bara två av väldigt många personer som inte får någon sjukförsäkring trots att de borde vara berättigade till det.

Det är givetvis så att journalister kan vinkla nyheter lite som de vill, och just nu är det väl ganska populärt att hacka på Försäkringskassan. Jag är givetvis inte kompetent nog att avgöra om de här personerna är så pass handikappade att de borde få sjukförsäkring eller inte. Men det är knappast de som jobbar på Försäkringskassan heller. Det som man rimligen borde gå på är ju läkarnas omdöme. Om de säger att personen ska få ersättning (vilket de har gjort i de här fallen) så tycker jag att de ska få det också.
Försäkringskassans jobb verkar gå ut på att leta upp fuskare istället för att försöka hjälpa de som behöver stöd. Och då tycker i alla fall jag att det är någonting som har gått väldigt snett.

Inga kommentarer: